korisni tekstovi

Održavanje

Obaveze oko akvarijuma

Kako pravilno održavati akvarijum?
Koliko često i kako čistiti filter?
Koliko često menjati vodu?

Akvarijum je , naravno, potrebno održavati! Koliko često, to zavisi od mnogo faktora – zapremine akvarijuma, kvaliteta filtera, broja i veličine riba, da li ima biljaka ili nema… Jedno je sigurno, česte zamene dela vode će svakako prijati i ribama i biljkama, a uticaće i na to da akvarijum lepše izgleda. Akvarijum u kom se nikada ne menja voda – ne postoji.

Dakle, ukoliko ste u prilici da jednom u 7 ili 10 dana zamenite bar 1/3 vode, ribe će Vam biti veoma zahvalne! To nije veliki posao, a njima mnogo znači. Neka nova voda bude odstojala bar 24h ili spiajte malo nekog kondicionera u akvarijum ukoliko ste spiali vodu direktno sa česme.

Filter nije poželjno često prati (PROČITAJTE VIPE O FILTRIRANJU AKVARIJUMA) baš zbog korisnih bakterija, kako ne biste sprali i njih. Naročito ga nikada nemojte prati vodom iz česme, već isključivo vodom koju ste izvadili iz akvarijuma! Dobro bi bilo ako biste na vrhu filtera imali perlon vatu – ako gledamo smer kretanja vode kroz filter, perlon vata bi bila prva na udaru – koju biste smeli da perete pod česmom, recimo, jednom mesečno, ili dva puta, zavisi koliko se zaprlja. Ispod vate bi išli sunđeri, pa na kraju siporax ili keramičke perle. Sunđere biste prali samo kada je to baš neophodno. Poenta perlon vate i jeste da izvrsi tu prvu mehaničku filtraciju, kako bi se sunđeri što manje prljali, a samim tim i što ređe prali. Recimo da akvarijum od stotinak litara možete srediti za 20ak minuta, ukoliko to redovno radite. Naravno, to se ne odnosi na generalke, koje se u velikim akvarijumima retko rade. Poželjno je da povremeno isifonirate pesak/kamenčiće. Povremeno će biti potrebe da hrapavim sundzerom „sastružete“ alge sa stakla i dekoracije.

Dakle, ribice hranite umereno, neka Vam ne bude mrsko, jednom u 7 do 10 dana zamenite deo vode, operite/zamenite perlon vatu, jednom mesečno sifonirajte dno i Vaš akvarijum će biti čist i zdrav jako dugo.
Postavite se tako da Vam to malo posla oko akvarijuma bude uživanje jednako kao I uživanje u gledanju čistog akvarijuma.