korisni tekstovi

Mrest ancistrusa

odgajivačnica

Uslovi:

Kao i obično, najbitnije je imati zreo, spreman par. Mužjaci, za razliku od ženki, imaju grkove iznad usta – čekinje.
To su ribe koje se mreste i u zajedničkom akvarijumu, ali ja praktikujem da ih odvajam u mresni. U njemu imaju mir i niko im neće pojesti potomstvo, što se u zajedničim akvarijumu dešava. Kao mresni akvarijum može posluziti i neki akvarijum od 40ak litara. Idealna temperatura je 26C. Kako su to ribe koje vole vodu bogatu kiseonikom, poželjno je obezbediti im dobru aeraciju i filtraciju u vidu unutrašnjeg sunđer-filtera. Česte zamene dela vode svežom su dobar i jako bitan stimulans za mrest ovih riba. Kod mojih matica do mresta obicno dođe nakon što im zamenim i bar 2/3 vode.
U pogledu kvaliteta vode nisu zahtevni, uspešno se mogu mrestiti u česmovači, dakle, nije potrebno omekšavanje ili zakišeljavane vode (ja sam ih mrestio u vodi 34gh, što je izuzetno tvrda voda). U vodu se ne dodaje so, jer su ancistrusi ribe koje ne vole so. Dalje, potrbna je neka „kućica“, koja može biti saksija okrenuta naopako sa jednim otvorom „vratima“, kokosov orah, cev…
Odvaja se obavezno samo jedan mužjak i jena, dve, tri ženke. Ikru ce poloziti ona koja je spremna za mrest, mada se desi i to da više ženki položi ikru. Ubacivanjem više ženki se postiže kontinuitet u mrestu, jer ženka ce baciti ikru na svakih (mada je ovo relativno) mesec i po dana, dok mužjak može izvesti i dva legla mesečno. U akvarijum se ubaci i neko drvo (m.panj, vinova loza, vrba… Naravno, dobro očišćen) jer drvo igra važnu ulogu u ishrani Ancistrusa.
Kako su Ancistrusi uglavnom biljojedi, od hrane im dajemo bareni grašak, šangarepu (koju nešto malo manje vole), kupus, zelenu salatu (naravno, sve obareno)…. alge spiruline, listice, proteine .
Bitno je i to da u akvarijumu ne bude puževa jer oni mogu pojesti ikru!

Ikra:

Ikra je žuto-narandžaste boje i relativno je krupna. Mogu poloziti do 100 komada ikre. Nju brižno čuva mužjak, dok se ženkina uloga zavrsava samim polaganjem iste.Najlakše je primetiti da je doslo do mresta po ženki koja vidno „smrša“, čak toliko da kad se nalepi na prednje staklo, na stomaku joj se ocrtavaju kosti. Mužjak će ikru čistiti od plesni, davati joj kiseonik mahanjem repa… Ukoliko se desi da mužjak izbaci ikru napolje, ikru treba pažljivo vratiti unutra. Inkubacija ikre traje u zavisnosti od temperature od 4-5 dana ,nakon čega se mladi grupišu u gomile i trpere u kućici dok otac motri na njih i ne dozvoljava im da napuste gnezdo, kako ne bi postali hrana drugim ribama, mada u mresnom akvarijumu nema te opasnosti, a ženke neće dirati mlade.

Mlađ:

Otac će isterati mladunce nakon 5-6 dana od izleganja, pošto potroše zalihe hrane u žumančanoj kesi. Što se ishrane mlađi tiče, nije ih potrebno nešto posebno hraniti, već će jesti hranu koju dajemo i maticama. Mladj ancistrusa je u suštini otporna na bolesti i nema vecih gubitaka. Ukoliko im se obezbedi dovoljno veliki akvarijum sa čestim zamenama 1/3 vode, malci ce brzo rasti. U protivnom, odjednom pocinju da stagniraju u rastu. U optimalnim uslovima, nakon 4 meseca će dostići veličinu od 4cm. Polno postaju zreli sa 8 meseci starosti.