korisni tekstovi

moj prvi akvarijum

šta je sve potrebno?

Ako ste početnik u akvaristici i želite da nabavite akvarijum, evo nekoliko saveta i smernica o svemu potrebnom da bi taj mali zatvoreni sistem funkcionisao kako treba.
Kao što smo rekli, akvarijum je , ma koliko on bio, ipak jedan mali zatvoreni sistem u kome stanuju naši ljubimci (ribice, biljke, puževi, račići…).

Da bi takav zatvoreni sistem funkcionisao kako treba, neophodno je da :

  • Obezbedimo adekvatnu opremu
  • Redovno održavamo akvarijum i menjamo deo vode
  • Brinemo o zdravlju njegovih stanovnika.

Ljudi često žele da kupe staklenu kuglu i u njoj gaje jednu, dve, tri ribice… Verujemo da to potiče od toga što ste videli u crtanim filmovima. Dakle, vaš problem leži duboko u vašem detinjstvu :}
To je sve u redu, ako želite da mučite ribice i uživate u tome…. Ipak, želite li baš to?! Da, kugla je ništa drugo do mučilište za ribice! Zamislite da celoga života nosite naočare sa pogrešnom dioptrijom; Da živite u malenoj sobi koju tek povremeno provetrite, u kojoj obavljate sve svoje životne radnje i procese… E, tako je i tim ribicama u kuglama. Ribe su živa bića i ukoliko želite da uživate u njima , neka to bude na način koji će i njima obezbediti da uživaju sa Vama!

Poželjno bi bilo da akvarijum stoji na ravnoj površini, da ispod akvarijuma bude tanak stiropor, da akvarijum bude postavljen u visini očiju, te da ne bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti.

Kada se odlučite koliki akvarijum želite (imajte na umu da su veći akvarijumi lakši za održavanje, u malim akvarijumima lakše dolazi do disbalansa), i kada ste odredili mesto na kom će akvarijum stajati, potrebno je da obezbedite i nešto akvarijumske opreme.

Grejač

Potreban Vam je grejač za akvarijum – tropskim ribicama će najčešće prijati temperatura oko 26 stepeni Celzijusa (+ – 2 stepena). Neke ribe poput Diskusa vole vodu koja je oko 29-30 stepeni, dok Zlatne ribice i Koridorasi preferiraju nešto hladiju vodu, oko 22 stepena. Uz grejač je potrebno da imate i termometar, kako biste iskontrolisali tačnost rada grejača. Grejači imaju u sebi termostate kojima se reguliše zadata temperatura. No, nisu uvek najprecizniji jer na temperaturu utiču i neki spoljni faktori, te kolićina vode, pa je potrebno da pratite njihov rad u prva dva dana, kako biste ih eventualno doštelovali. Jačinu grejača ćete izabrati tako što ćete se voditi računicom 1w snage na 1 Litar vode, približno. Na primer, Za akvarijum od 50 Litara koristićete grejač od 50 W, isti taj grejač koristite i za nešto manje i nešto veće akvarijume. Za akvarijum od, recimo, 150 litara možete koristiti grejače u rasponu od 100 do 200W. Na tržištu ćete naći grejače od 25w, 50w, 100w, 150w, 200w i 300w. Ako su makar i prosečnog kvaliteta, oni se mogu potopiti skroz u vodu. Recimo, Atman grejači su vrlo pristojnog kvaliteta. Tu su i Tetrini grejači i veoma kvalitetni JBL grejači. Birajte one sa debljim staklom.

Važno je napomenuti da grejač ne uključujete van vode! Ukoliko se zagreje van vode i onda ga ubacite u vodu, rizikujete da staklena epruveta u kojoj se nalazi pukne. Kada akvarijum napunite vodom, ubacite grejač i uključite ga, recimo, tek sutradan, kada temperatura vode u akvarijumu dostigne nivo sobne temperature. Grejač se ne iskljuluje nikada, on ima termostat i kada temperatura vode, recimo tokom letnjih vrućina, pređe zadatu vrednost na grejaču, on se jednostavno neće uključivati.

Rasveta

O akvarijumskoj rasveti bi se moglo pisati danima, te se na njoj nećemo zadržati previše. Danas sve više koriste LED sijalice koje su pogode, pored toga što ne troše dosta struje, zato što ne greju mnogo, što je naročito važno u letnjim mesecima. Možete korititi razne boje. Neka u osnovi bude bela boja uz dodatak plave i crvene. Ukoliko želite da imate biljni akvarijum (sa zahtevnijim biljkama), računajte na to da će svetlo svakako biti bitna stavka u budžetu! Biljkama je potrebno dosta svetla određenog spektra, no time se ovde, u ovim početnim koracima nećemo baviti.

Svakako su Vam na raspolaganju i fluo cevi. Neke od manje zahtevnih biljaka, po pitanju svetla, su Valisneria, Anubie, Kriprokorine, Mahovine, Kladofore… Prirodne biljke su svakako bolji i korisniji izbor od veštačkih.

Vazduh

Poželjno bi bilo da obezbedite i vazdušnu pumpu sa raspršivačem, koja će dodatno aerisati vodu i balončićima pokretati površinu vode. Na tržišti postoje malo bučnije pumpice , kao i neke varijante tihih pumpi. Buku možete ublažiti tako što ćete pumpu spustiti na parče sunđera. Poželjno je da kupite i nepovratni ventil, jeftina stavka, ukoliko ne planirate pumpu da držite iznad nivoa vode. To može biti od koristi ukoliko nestane struje. Retko se dešava, ali u toj situaciji voda krene preko silikonskog creva slobodnim padom ka pumpi, ukoliko je pumpa ispod nivoa vode.

FILTER

Vratimo se tehnici – pre svega i izvan svega FILTER je najbitnija stavka u akvarijumu, on je motor celog tog malog zatvorenog sistema. Uštedite na čemu možete, ali na filteru nipošto nemojte!
Dobar filter ne mora nužno biti i skup. Dobar filter je onaj koji ima dosta filter mase na koju će se naseliti bakterije koje će vršiti razgradnju amonijaka u nitrite, pa dalje nitrite u nitrate, koji su manje opasni po ribe, a biljke će ih rado koristiti za svoje potrebe. I to je jedan od najvažnijih ciklusa koji se odvija u akvarijumu.
Dakle, filter ne služi samo da pokupi prljavštinu iz vode, već i da tu vodu biološki prečisti. Kada tek formirate akvarijum, dehlorišete vodu , pustite da filter radi, imajte na umu da su filteru potrebne 2 do 3 nedelje da „sazri“, odnosno da se te bakterije na njega nasele u dovoljnoj meri da kvalitetno mogu obavljati svoj posao! Kako bi se bakterije stvorile i razmnožile (one ne žive samo na filter masi, već i na staklu, u pseku….) potrebno je da nekoliko dana nakon puštanja akvarijuma i filtera u rad naselite nekoliko pilot ribica. Neka to budu neke otpornije ribice poput zebrica. One će u maloj meri prljati vodu, fakterije će tako dobijati hranu i uspešno se razmnožavati. Tek nakon dve nedelje počnite da povećavate broj ribica, ali postepeno.

Preporučuje se da se za vreme cikliranja akvarijuma, a bar 7-10 dana ne pali svetlo. Da akvarijumu na raspolaganju bude samo dnevno svetlo, kako se ne bi stvorile infuzorije (mlečno bela voda u akvarijumu). U tom periodu ribice hranite najminimalnije. Ako i ostane nešto hrane, nakon par minuta je usisajte crevom. Akvarijum je najranjiviji upravo u tom periodu – prve 2-3 nedelje, dok se ciklusi ne uspostave i ne dođe do ravnoteže! Strpljenje će biti Vaš najbolji saveznik u početku. Filter masu nipošto ne ispirajte vodom sa česme, već vodom koju ste izvadili iz akvarijuma, kako ne biste pobili korisne bakterije!!!

Hlorisana voda neće prijati ni ribicama, to ne znači da je potrebno da kupujete flaširanu izvorsku vodu, već da jednostavno voda odstoji više od 24 časa u otvorenoj posudi dok hlor ne ispari (na tržištu se mogu naći kondicioneri za vodu – Sera aquatan, Easy Life Filter Medium i drugi koji će pomoći oko dehlorisanja vode i otklanjanja nekih drugih čestica iz vode).

Aktivni ugalj/zeolit vam neće biti potreban, no ukoliko ste koristili lekove u akvarijumu, poželjno je da NAKON TRETMANA LEKOVIMA (nipošto za vreme tretmana) u filter ubacite aktivni ugalj kako bi on pokupio lekove i naravno zamenite deo vode! Aktivni ugalj ili Easy Life Filter Medium svakako ne bi bilo loše da imate za „ne daj Bože“. Pored otklanjanja lekova i hlora, može biti od velike pomoći i ukoliko dođe do trovanja ribica, a do toga ipak može doći, naročito u novoformiranim akvarijumima.

Isto tako ne bi bilo loše da imate neke od osnovnih lekova za ribice. Tu svakako spada neki od lekova protiv Ichtia (Najčešće parazitsko oboljenje riba poznato kao bele tačke) – Ichtioex, Sera Costapur, te lek koji se koristi kada ne možemo sa sigurnošću da utvrdimo da li se radi o bakterijskoj, gljivičnoj ili parazitskoj bolesti – Seta Omnipur.

Obezbedite i neku dekoraciju u akvarijumu, pored toga što će vama izgledati lepo, ribama će pružati sigurnost, samim tim će i ribe lepše izgledati i biti veselije! Kao dekor možete koristiti neki panj, biljke… Ukoliko panj, koji ste prethodno prokuvali i dobro oprali, ispusta braonkastu boju u akvarijum – ne paničite, to je normalno, to su tanini , jedinjenja koja će prijati vašim ribama, štitiće im sluzokožu, škrge i krljušt od bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ukoliko panj pluta, poklopite ga nekim kamenim, nakon par dana ili par nedelja će se natopiti i neše isplivavati na površinu.

Od koristi će vam svakako biti i da imate mrežicu za hvatenje ribica.