korisni tekstovi

Kako pravilno hraniti ribice?

Obaveze oko akvarijuma

Pored pravilnog održavanja akvarijuma, ishrana akvarijumskih ribica je veoma važan faktor za njihovo zdravlje, ali i čistoću akvarijuma. Imajte u vidu da nemaju sve ribice iste nutritivne potrebe!

Neke ribe su uglavnom mesojedi, neke biljojedi, a neke svaštojedi. Recimo, afrički ciklidi su uglavnom biljojedne ribe, japankama (zlatna ribica) će takođe prijati hrana koja je većinom biljnog porekla, dok će skalari uživati u mesnatim obrocima. Trudite se da vaše ribice, kao i vi, imaju na raspolaganju raznovrsnu hranu. Dakle, ne samo jednu kutijicu lisnate ili proteinske hrane, več bar 3-4 različite vrste hrane. Trudite se da im obezbedite kvalitetnu hranu. Isto tako, imajte na umu da bi njima živa hrana najviše prijala (crvići, bubice, larve…). Na sreću, danas se na tržištu mogu naći smrznute hrane (Ciklops, Artemia, larve komaraca, Kril…), takve hrane je neophodno čuvati u zamrzivaču. Ribice obožavaju smrznutu hranu, od nje brže rastu, bivaju zdravije i lepše obojene.

Kada smo se snabdeli raznovrsnim, a odgovarajućim hranama, sledi ono neizbežno, a jako važno – KADA, KOLIKO, KOLIKO ČESTO DA HRANIM RIBICE?

Ribice treba hraniti 2-3 puta dnevno, onoliko koliko mogu da pojedu u roku od pola minuta.

Rećićete – ali moje ribice su još gladne! Da, ribe imaju jako dobar apetit i mogu pojesti mnogo hrane, ali je ne mogu pojesti brzo. Hrana koja ostane u akvarijumu će poslužiti kao hrana puževima i zagadiće vodu, a to nam nije cilj! Ribama nije potrebno da se prejedaju, već da jedu umereno , često, a po malo! Imajte na umu da je bolje da im date manje, nego više hrane nego što je potrebno.

Ukoliko imate bebe ribice, njima će svakako prijati da dobiju 4 do 5 manjih obroka dnevno. Dobro bi bilo kada biste im obezbedili smrznute ciklopse! Ako ste u prilici da im izvodite Artemiu, bebe će jako lepo napredovati. Tu su i mikro crvi, za neke sitnije vrste, kao i grindal crvi koje možete jednostavno uzgajati kod kuće. No, kombinacija smrznutih Ciklopsa i usitnjene proteinske hrane će svakako odraditi posao. Dobro bi bilo da imate i nekog puža u akvarijumu, sa bebama, koji bi obavljao posao komunalca.

Ukoliko putijete negde na vikend, ne brinite, ribicama neće biti ništa ako ne budu jele dan ili dva. Pak, ukoliko ćete biti duže vreme van kuće, a nema ko da ih nahrani, na tržištu se mogu naći takozvane vikend tablete za ribice.

I još jednom, ne prehranjujte ribice!!!