korisni tekstovi

Kakao se rešiti puževa u akvarijumu?

Obaveze oko akvarijuma

Pre svega, puževi mogu biti korisna stvorenja u akvarijumu! Znamo da ovo čudno zvuči nekome ko ima invaziju puževa, ali upravo su oni pokazatelj da previše hranite ribe. Ukoliko puževi nemaju hrane u izobilju, oni se neće prenamnožiti! U akvarijum često stignu sa biljkama, a najčešče dođu kao jajašca kaja je jako teško uočiti.

U uslovima gde ribice hranimo više nego što je potrebno (Kako i koliko pravilno hraniti ribice u akvarijumu), puževi će se već za mesec-dva namnožiti toliko da će ih biti svuda, prljaće vodu i trošiti kiseonik…

Najbolji način da se rešite prekomernog broja puževa je da u Akvarijum naselite puževe ubice – Clea helena. One će sporo obavljati svoj posao, ali vrlo efikasno, jer su njihova hrana upravo drugi puževi. Možete se odlučiti i za drugi način ubijanja puževa, a to je da u akvarijum uselite nekoliko riba pužojeda iz porodice Botia (jedna od najatraktivnijih je svakako Botia macracantha). Jedan od ova dva metoda Vam toplo preporučujemo!

Drugi način da se rešimo puževa, bolje reći, da im smanjimo brojnost, je da ih mehanički vadimo iz akvarijuma. Ukoliko se odlučite za ovu metodu, uveče kada ugasite svetlo potopite obaren list zelene salate ili spanaća na dno akvarijuma, poklopite ga kamenčićem i nakom pola sata- sat, on će biti prekriven puževima. Mrežicom izvadite list iz akvarijuma. No, to je Sizifov posao.

Tek nešto manje bolji način je da upotrebite neki od preparata na bazi bakra (Odinopur). Ovaj način je dobar koliko i nije – puževima bakar smeta, te će uginuti od njega, ali će i zagaditi vodu raspadanjem u akvarijumu. Bakar će takođe smetati i biljkama, kao i nekim vrstama riba (ancistrusima pre svih). Dobra strana bakra je ta što će uništiti i alge, kao i bolest Oodinium, ukoliko je ima u akvarijumu (Lek je prvenstveni i namenjen za suzbijanje ove bolesti).